Elscooter däck: Vad ska du välja?

Alla vet vad däck är, men få vet hur viktiga de egentligen är. När du kör är däcken inte bara ansvariga för att ta dig från punkt A till punkt B, utan de är också ansvariga för hur bekväm din resa är.

När det gäller att glida på asfalt, trottoarer och stigar är däck ditt bästa alternativ. Hur många kilometer du kan få ut av en enda laddning kan också påverkas av däckens slitbanemönster. Det är upp till dem att välja hur snabbt din elsparkcykel kommer att röra sig, liksom hur effektivt du kommer att kunna svänga. Däcken har också en betydande inverkan på hur snabbt du kan stanna och accelerera din scooter.

Allt hänger på dina däck – rent praktiskt. Ur fysiksynpunkt kommer en uppgradering av din elscooters däck att förbättra nästan alla delar av din körupplevelse.

Tänk på detta när du väljer elscooter däck

De bästa resultaten kan uppnås genom att välja rätt däck. Däcken är gjorda för specifika personer, och därför är de kompatibla med specifika livsstilar. Om du till exempel använder felaktiga däck på din elscooter kan det göra din kropp öm och trött efter en kort tid.

Precis som att välja rätt elscooter är det lika viktigt att välja rätt däck för din åktur. Om du letar efter rätt däck måste du göra din egen forskning eftersom vissa tillverkare inte tillhandahåller däckalternativ i sina materialförteckningar. Den goda nyheten är att det ofta kan vara en enkel process att byta däck, vilket sparar tid och pengar.

Byt dina elsparkcykel däck om de blivit slitna

Byt dina elsparkcykel däck om de blivit slitna

Att byta däck på din elsparkcykel kan ha en dramatisk effekt på hur den presterar. Så varför är det så? Låt oss upptäcka mer om de många sorters däck som finns tillgängliga.

Däck finns i en mängd olika former och storlekar.

Börja med att veta att elscootrar kommer med tre olika typer av däck. Pneumatiska, massiva eller honeycomb-däck är alla alternativ. Pneumatiska däck är de vanligaste.

Var och en av dessa däck har sina egna fördelar och begränsningar, och var och en är utformad för en viss typ av förare. Var och en av dessa stilar kommer nu att diskuteras mer ingående.

Pneumatiska däck (Luftfyllda däck)

Pneumatiska däck (Luftfyllda däck)

Detta är den typ av däck som du troligen har sett förut. Cykeldäck och bildäck använder samma teknik. Däck kan vara slangade eller slanglösa, beroende på utformningen. Det spelar ingen stor roll om det är slang eller inte, körkänslan är densamma.

Innerslangsdäck

Dessa är tillverkade av starkt gummi för att skydda slangen från utsidan. För att det ska bli punka så måste något genomborra både ytterdäcket och innerslangen på ett luftfyllt däck av den här typen. Den goda nyheten är att även om en eller båda punkteras kan de lätt lagas.

Pneumatiska däck utan innerslang

Dessa har ett tjockare och fylligare ytterdäck. Den här typen av pneumatiska däck, som är lufttäta mot fälgen, används vanligen på bilar. De är mer hållbara, motståndskraftiga mot punktering och svårare att platta till. Dessa däck är dock svårare att reparera vid punktering.

Solida däck (Luftlösa däck)

Solida däck (Luftlösa däck)

Massiva däck är, som namnet antyder, just det: massiva. För att skilja dem från de mer vanliga luftfyllda däcken kallar vissa dem ”luftlösa däck”. I vissa fall hittar du en skummig insida inuti ett i övrigt hårt gummiexteriör. Om du försöker böja eller förvränga dessa däck kommer du att få det svårt.

Massiva däck är mycket tyngre än de andra alternativen för din elsparkcykel eftersom de varken är ihåliga eller fyllda med luft. När det gäller däck finns det en stor skillnad mellan fördelar och nackdelar med massiva och pneumatiska däck.

Terrängkörning i dessa är inte superbehagligt. Du behöver inte oroa dig för att de ska plattas, men du får också räkna med en mer obehaglig körning då dessa däck inte hanterar stötar lika bra som på luftfyllda däck.

Honeycomb däck (Luftlösa däck med stötdämpande mönster)

Honeycomb däck

Honeycomb däcket är den sista typen av däck. Pneumatiska och massiva däck kombineras i denna mindre konventionella konstruktion, vilket gör det nästan som en hybrid fast helt utan luft.

Man kan se att det finns ett mönster i form av vaxkakor som löper genom hela däcket. Det finns en mängd olika rutmönster att välja mellan, men den gemensamma nämnaren är att dessa däck har blivit urholkade för att förbättra stötdämpningen.

Med sitt fasta gummi och sina luftfickor kan däcket böjas och deformeras utan att behöva använda luft. Du kan förvänta dig en hel del framsteg inom denna typ av däck under de kommande åren.

Honeycomb däck ser ibland ut att ha hål borrade hela vägen genom däcket, men detta är egentligen ett dyrare val. Du kan dock använda vilken typ av konstruktion med genomgående hål som helst för det här däcket, vilket är bra ur teknisk synvinkel.

Vilket är det bästa elscooter däcket för mig?

Luftdäcket är ett utmärkt val om du vill ha en jämn och tyst körning men inte har något emot att göra lite rutinunderhåll.Att välja ett massivt däck är det bästa alternativet om du inte har något emot en ojämnare körning och letar efter ett pålitligt arbetsdäck.

För dem som inte kan välja och är villiga att spendera lite mer pengar är honeycomb ditt bästa alternativ.

Vad är det optimala däcktrycket för min elsparkcykel?

Vad är det optimala däcktrycket för min elsparkcykel?

BAR är den enhet som används för att mäta däcktryck. Ju mer BAR dina däck har, desto högre tryck är luften i dem. Låt dig dock inte luras ett högre BAR betyder inte att du har mer luft i däcken eller mer stötdämpning, det betyder bara att luften arbetar hårdare och utövar ett högre tryck i däcket.

Att förhindra punktering och få en så smidig körning som möjligt är båda möjliga genom att använda rätt PSI i dina däck. Däck som är överpumpade kan orsaka en ojämn körning och göra det svårt att styra fordonet.

Det rekommenderade BAR värdet för din elsparkcykel kan finnas i handboken eller på själva däcken.

Om dina däck är korrekt pumpade får du bästa möjliga prestanda, kontroll, hantering, körkvalitet, körsträcka och hastighet. I vissa fall är det lika viktigt att upprätthålla rätt däcktryck som att välja den perfekta uppsättningen hjul och däck för ditt fordon.

Gör storleken på dina däck någon skillnad?

Det är en självklarhet. Däckets ytterdiameter är det som avses med termen ”slitbanestorlek”. Det finns däck på 6 till 10 tum i diameter för elscootrar. Detta är ett stort intervall, vilket tyder på att förarna bryr sig om däckstorleken.

Större däck är behagligare öppnar upp för mer kontroll & hastighet. Mindre hjul är raka motsatsen till större hjul, men mindre hjul är bättre för kurvtagning.

Försämring av däck

Försämring av däck

Däck på elscootrar slits precis som däck på bilar. För att hålla ett fast grepp om marken har däcken slitbana. Som ett resultat av detta sliter ytan på däckets slitbana med tiden. Med tiden kommer ytan att fungera som sandpapper, vilket resulterar i däck med mycket lite slitbana.

Hur du håller dina däck i toppskick

Nu ska vi gå igenom några tips för att hålla dina däck i optimalt skick. Det viktigaste du kan göra är att vara uppmärksam på lufttrycket. Dina däck kommer att hålla längre om du håller lufttrycket i dem på rätt nivå.

Därefter bör du hålla ett öga på slitbanans utseende

Du bör ha en allmän uppfattning om hur ett färskt däcks slitbana ser ut, så jämför din nuvarande situation med det. Termen ”kalnande däck” avser när slitbanan på dina däck har slitits ner till nästan ingenting. När dina däck börjar bli slitna är det dags att skaffa nya däck.

Sammanfattning

Nu när du behärskar däck för elsparkcyklar så vet du att däcken är avgörande för ditt fordons prestanda, och du bör nu ha en bättre förståelse för de många typerna, storlekarna och slitbanorna på däck samt hur du håller dem pumpade och hur du maximerar deras livslängd. Du kommer att kunna köra med större självförtroende efter att ha läst det här.

 

Författare: 

https://elsparkcykeln.se/guider/elsparkcykel-dack-stor-guide-om-dack-till-elscooters/
  • Steg 1

    Boka service av din elkick- Välj det alternativ som passar dig bäst annars välj "Annat/Övrigt" och lämna meddelande till oss.

  • Steg 2

    Du lämnar in elkicken enligt bokningens instruktioner och vi återkommer om pris eller annat ändras innan påbörjat arbete.

  • Steg 3

    Ett sms skickas ut att elkicken är klar med en boknings länk för att boka tid för upphämtning